Keskitymme ympäristövastuutyössämme toimintamme energia- ja materiaalitehokkuuden lisäämiseen, ympäristövaikutusten minimoimiseen ja uusien ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Ympäristövastuutyötä Bernerillä ohjaa yrityksen ympäristöohjelma. Ympäristöohjelmamme tärkeimmät painopisteet vuosille 2018-2020 ovat:
Vastuullinen pakkaus
Kehitämme ja otamme käyttöön uusia ekologisia pakkausratkaisuja tuotteissamme. Osallistumme suomalaiseen innovaatiotyöhön perinteisen muovipakkauksen korvaamiseksi biohajoavilla pakkauksilla ja lisäämme myös kierrätysmuovin käyttöä.
Vastuullinen raaka-aine
Kehitämme tuotteita niin kosmetiikkaan kuin maanviljelyn tarpeisin, joissa on paikallisia biopohjaisia raaka-aineita sekä raaka-aineita bio- ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista.
Tuotannon ja kuljetusten ympäristövaikutusten minimointi
Jatkamme energiatehokkaita investointeja Heinäveden tehtaillamme. Vähennämme pakkausmateriaalin määrää, jatkamme jätevesien käsittelyn tehostamista ja kasvatamme uusiutuvan energian käyttöä myös kuljetuksissamme.
Suomalaista tuotantoa ympäristöystävällisesti
Valinnoillamme voimme vaikuttaa työpaikkojen pysymiseen Suomessa sekä lyhentää tuotteiden kuljetusmatkoja ja pienentää kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Henkilöstömme koulutuksella varmistamme, että jokainen voi omalla toiminnallaan vähentää ympäristön kuormitusta. Tuotekehityksessä käytössä olevan elinkaarianalyysin avulla kehitämme toimintaamme niin, että voimme valmistaa turvallisia ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia tuotteita.
Pakkausmateriaalien valitsemisessa pyrimme jätteen määrän vähentämiseen sekä helpottamaan pakkausten myöhempää materiaalikäyttöä. Huolehdimme pakkauskierrätyksemme tuottajavastuusta sopimuksella Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa.
Vastuullisia tekoja
Berner ja Sulapac yhteistyöhön ekologisen pakkausinnovaation tiimoilta
Solmimme syksyllä 2017 strategisen yhteistyösopimuksen suomalaisen pakkausinnovaation kehittäjän Sulapac Oy:n kanssa. Berner toimii yhtenä innovaation tuotekehityskumppanina.
– Etsimme ja kehitämme jatkuvasti vastuullisempia tuote- ja pakkausratkaisuja. Tärkeätä meille on olla mukana kehittämässä suomalaisia kestäviä tulevaisuuden innovaatioita, josta Sulapac on erinomainen esimerkki. Tämä on yrityksellemme luonnollista, sillä oma tuotekehityksemme lähti liikkeelle 1950-luvulla XZ-brändimme kehityksen myötä, sanoo liiketoimintajohtaja Jussi Armanto.
Sulapac on suomalainen yritys, joka valmistaa puuhakkeesta biohajoavaa pakkausmateriaalia. Yritys on Suvi Haimin ja Laura Kyllösen perustama vuonna 2016. Sulapacin ekologinen pakkaus palkittiin parhaana pakkausalan tärkeimmillä messuilla Monacossa lokakuussa 2017. Myöhemmin syksyllä Sulapac palkittiin Sustainable Beauty Awards -kilpailussa Pariisissa parhaana ekologisena pakkauksena sekä se voitti kiertotalouteen keskittyvän European Green Alley Award 2017 -yrityskilpailun Berliinissä.
– Muovin käyttö ei ole kestävää kehitystä, ja etsimme ekologista vaihtoehtoa muoville. Sulapacin innovaatiossa uusiutuva pääraaka-aine tulee pohjoismaisesta puusta ja tuote on täysin biohajoava. Tavoitteena yhteiselle kehitystyöllemme on, että saamme vuoden 2018 aikana tuotteitamme Sulapacin biohajoaviin pakkauksiin. Yhteinen tuotekehitys on kuitenkin pitkä tie, kertoo tuotekehityspäällikkömme Maria Svinhufvud.
– Yhdessä tällaisten pioneeriasenteen omaavien yritysten kanssa Sulapacin pakkaukset haastavat perinteiset muovipakkaukset ja vievät kehitystä kohti kestävämpää ja puhtaampaa maailmaa, sanoo Suvi Haimi, Sulapac Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja.

Ympäristön Ystävä -kierrätyslannoite toi lahjoituksen Itämeri-työhön
Kehitimme uuden GreenCare Ympäristön Ystävä -puutarhalannoitteen yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin ja S-ryhmän kanssa. Samalla sitouduimme tukemaan BSAG:n toimintaa ja selvittämään uusia ravinteiden kierrätysmahdollisuuksia kestävän kehityksen puolesta.
Ympäristön Ystävä -puutarhalannoitteen koko valmistusketju raaka-aineiden hankinnasta valmiin tuotteen pakkaukseen on mahdollisimman ympäristöystävällinen. Suuri osa lannoitteessa käytettävistä raaka-aineista, kuten viljojen sivujakeista ja sokerituotannon sivuvirroista, on ennen jäänyt täysin hyödyntämättä kasvinravinteina.
– Kierrätämme tuotteessamme suomalaisten maa- ja metsätilojen kasviperäiset sivujakeet takaisin maaperään. Ne lisäävät hyödyllisten pieneliöiden toimintaa maassa, parantavat maan mururakennetta ja sitovat hiiltä maaperään. Suomalaisen SOILFOOD INSIDE-keksinnön ansiosta kasvi pystyy hyödyntämään maan ravinnevarat tehokkaammin, jolloin kasvu on tasapainoista ja kukinta runsasta. Hajuttomien lannoiterakeiden käyttö on helppoa ja siistiä, kertoo puutarhatuotteista vastaava Category Manager Janne Pulkkinen.
Teimme samalla Itämeri-sitoumuksen
Jokaisesta myydystä Ympäristön Ystävä -tuotteesta lahjoitettiin 50 senttiä Itämeren suojelutyöhön BSAG:lle. Yhteistyötä jatketaan myös vuonna 2018. Lisäksi sitouduimme jatkossakin selvittämään ja kehittämään ravinteiden kierrätysmahdollisuuksia laajemmin sekä kotipuutarhan että maanviljelyn kestävän kehityksen puolesta. Uusia kierrätysravinneratkaisuja lanseerataan vuoden 2018 aikana.
– Ravinteiden kierrätys on Itämeren kannalta oleellista, koska mereen joutuessaan muualla arvokkaat ravinteet aiheuttavat leväkukintoja. Jätteenä pidettyjen ravinnevirtojen talteenotto ja uudelleen käyttö tukkii ravinteiden vuotokohtia ja vähentää siten Itämerta rehevöittäviä päästöjä. Lisäksi maaperän hyvä kunto vähentää puutarhan omia ravinnevalumia vesistöihin, painottaa BSAG:n asiamies Mathias Bergman.
Mikromuovit on poistettu omista kosmetiikka- ja ihohoitotuotteistamme
Vuonna 2015 Cosmetics Europe antoi kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua mikromuovien käytöstä kosmetiikkatuotteissa vuoteen 2020 mennessä. Olemme luopuneet mikromuovien käytöstä omissa kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissamme heti vuoden 2015 aikana. Ainoastaan LV Hoitava roll-on -antiperspirantti on sisältänyt vielä vuonna 2017 mikromuovia, sillä mikromuovin määritelmä on muuttunut lähivuosien aikana. Tämän tuotteen osalta uudelleenformulointi on parhaillaan käynnissä ja mikromuovit tullaan poistamaan tuotteesta vuoden 2018 aikana.
Uusimpien tutkimusten mukaan mikromuovit ovat haitallisia ympäristölle, ja haluamme tarjota vastuullisempia vaihtoehtoja kuluttajille. Raaka-aineiden kehitys on onneksi ollut nopeaa, ja vaihtoehtoisia raaka-aineita on nykyisin paremmin tarjolla. Käytämme esimerkiksi kasvipohjaisia rakeita Herbinan ja LV:n kuorintavoiteissa. XZ -hiustenhoitotuotteet ja Oxygenol -hammastahnat eivät myöskään sisällä mikromuoveja.
Tuomme maahan tunnettuja kosmetiikkamerkkejä, kuten Clarins, Sensai ja IsaDora. Clarinsin tuotteissa ei ole käytössä mikromuoveja. Clarins on korvannut mikromuovit selluloosakiteillä. Sensai ei myöskään käytä tuotteissaan mikromuoveja. IsaDoran glitterkynsilakassa on toistaiseksi mikromuovia glitterin muodossa. Muissa IsaDoran tuotteissa ei ole mikromuoveja.
Kestävän palmuöljytuotannon tukeminen RSPO:n kautta
Palmuöljy (palm oil) ja palmunydinöljy (palm kernel oil) ovat palmukasvista saatavia öljyjä. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään palmunydinöljyä, joka saadaan ruoanvalmistuksen sivutuotteena.
Palmuöljyn käyttö herättää huolta ympäristöstä ja sademetsien tilanteesta. Tästä syystä palmuöljyä käyttävät teollisuudenalat, myös kosmetiikkateollisuus, etsivät jatkuvasti uusia, aiempaa kestävämpiä ratkaisuja palmuöljyn tuotantoon.
Palmun tuotannosta saadaan ylivoimaisesti paras öljysaanto. Jos se korvataan täysin muilla kasviöljyillä, kuten oliivi, kookos- tai rypsiöljyllä, tarvitaan huomattavasti enemmän viljelyalaa. Tämä ei ole ympäristön kannalta välttämättä parempi ratkaisu. Tästä syystä moni kosmetiikan raaka-aineiden valmistaja on RSPO:n jäsen ja siten määrätietoisesti vaikuttaa palmuöljyn kestävään ja vastuulliseen tuotantoon.
Vain RSPO:n jäseniltä hankittua palmuöljyä
Bernerin kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissa käytettävä palmuöljy ostetaan Kestävän palmuöljyn yhdistykseen (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) kuuluvilta jäsenistä. RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljytuotannolle. RSPO:n jäsenet ovat sitoutuneet lisäämään öljypalmutuotannon ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuullisuutta. Tällä hetkellä paras tapa vaikuttaa vastuulliseen palmuöljytuotantoon on tukea RSPO:n tavoitteita.
Vaihtoehtoja palmuöljylle
Käytämme tuotteissamme myös muita luonnonöljyjä kuten oliivi-, avokado-, manteli- ja rypsiöljyä. Hyödynnämme myös muun muassa kotimaista tyrniöljyä sekä muita marjansiemenöljyjä. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kehitetyn XZ Mustikka -shampoon kehityksessä lähtökohtana ovat olleet suomalaiset raaka-aineet ja innovaatiot; kotimainen mustikansiemenöljy ja sokerijuurikkaasta uutettu betaiini. Oxygenol-hammastahnassa käytetään kotimaista xylitolia.
Sheavoi
Sheavoi eli karitevoi on voipuun pähkinästä saatava, E-vitamiinia sisältävä rasva, joka rauhoittaa ihoa ja auttaa ihoa uudistumaan. Käytämme sheavoita mm. Herbina-tuotteissa.
Käyttämämme sheavoi on vastuullisesti hankittua ruotsalaisen toimittajamme kautta. Toimittajamme on yksi Global Shea Alliancen perustajajäsenistä.
Kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kuluttajille
Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä – tuotteen turvallisuutta ja laadukkuutta unohtamatta. Joutsenmerkittyjen tuotteiden määrä kasvoi runsaasti vuoden 2017 aikana. Yhteensä 79:lla tuotteellamme on Joutsenmerkki.
Avainlipputuote-merkintä löytyy jo yhteensä 367 tuotteestamme. Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja työllistää Suomessa.
Allergia-, iho- ja astmaliiton hyväksymiä tuotteita on yhteensä 98. Allergiatunnus on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Allergiatunnustuotteet eivät sisällä hajusteita tai yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita tai niiden pitoisuuksia. Kodinkoneissa tunnus kertoo ominaisuuksista, joiden avulla voidaan vähentää sisäilman epäpuhtauksien määrää. Jokainen Allergiatunnuksen saanut tuote täyttää tarkat tuoteryhmäkohtaiset vaatimuskriteerit.
Uusia oman tuotannon luomutuotteita kehitettiin tehtaillamme Heinävedellä vuoden 2017 aikana neljä eri tuotetta.



Oman tuotannon luomutuotteet 4

Berner jälleen mukana Hävikkiviikolla
Berner osallistui toista kertaa Kuluttajaliiton Hävikkiviikkoon viestimällä ruokahävikin vähentämisestä ja vastuullisesta kuluttamisesta sosiaalisessa mediassa ja mm. Rajamäen ja GreenCaren verkkosivuilla. Kannustimme myös henkilökuntaamme ruokahävikin vähentämiseen.
Uusien toimitilojen suunnittelussa huomiotiin ympäristötekijät
Pääkonttorimme muutti uuteen monitilatoimistoon Helsingin Herttoniemeen kesällä 2017. Muuttoprojektissa sekä uusien tilojen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa huomioitiin ympäristötekijät mahdollisimman hyvin.
Muuttopalvelun yhteydessä vanhat toimistokalusteemme ja muuttomateriaali kierrätettiin ensisijaisesti uusiokäyttöön ja toissijaisesti energiaksi, jolloin ympäristöä kuormittavaa kaatopaikkajätettä ei syntynyt muutosta lainkaan. Tarpeettomaksi käynyttä tavaraa kierrätettiin myös päiväkodeille, henkilökunnalle ja kierrätyskeskuksiin.
Uuteen monitilatoimistoon valittiin mahdollisimman tehokas led-valaistus, joka toimii osin liiketunnistuksella. Materiaalivalinnassa kiinnitettiin huomiota laadukkuuteen ja kestävyyteen. Sisäilman laatua parannettiin entisestään Naava-älyviherseinällä ja mattomateriaaleilla, jotka eivät vaatineet asennukseen liimoja tai päällystystä erilaisilla kemikaaleilla. Painotimme kalustevalinnoissamme kotimaassa tehtyjä, ympäristösertifioituja tuotteita.
Uusi toimisto on mahdollisimman paperiton, eikä henkilökohtaisia tulostimia ole. Toimistossamme ei myöskään käytetä kertakäyttöaterimia tai kertakäyttökuppeja. Kierrätyslajikkeita lisättiin muuttomme yhteydessä kiinteistöön, johon uudet tilamme valmistuivat.
Tervetuloa tutustumaan moderniin monitilatoimistoomme Hitsaajankadulle!